FAQs
Wat voorzie ik best bij een thuisbevalling?
De praktische benodigdheden bij een thuisbevalling heb je meestal zelf al grotendeels in huis. Een kraampakket wordt door ons voorzien en krijg je een aantal weken voor je uitgerekende datum. Hierin zitten onder andere onderleggers, een wegwerp matrasbeschermer en kraamverbanden. Zelf voorzie je nog de volgende zaken: hydrofiele luierdoeken, zachte handdoeken, een warme ruimte, kledij die gemakkelijk zit, eten om tussendoor wat te knabbelen, een kan of tuiltje, een vuilniszak, een wasmand voor het vuil linnen, een kom of doos om de moederkoek in op te vangen en indien gewenst te bewaren, kledij voor de baby, een thermometer, verzorgingsproducten voor de baby, een kersenpitkussentje of warmwaterkruik, geuren of kaarsen die het gezellig maken en voor jullie een aangename sfeer bieden. Indien je denkt aan een onderwaterbevalling kan je bij ons meer informatie krijgen over de praktische mogelijkheden. De vroedvrouw heeft een baarkruk mee, een bal kan je indien gewenst best zelf voorzien. Al het andere (medische) materiaal dat nodig kan zijn bij een thuisbevalling brengt de vroedvrouw mee.
Wat is het verschil tussen een vroedvrouw en kraamzorg?
Een vroedvrouw staat in voor de medische en psychosociale begeleiding tijdens de zwangerschap, de bevalling en de postnatale periode. Wanneer je bevallen bent komt de vroedvrouw bij je thuis op huisbezoek. We evalueren hoe jullie je voelen (mama, partner en baby) en ondersteunen daar waar nodig. De nodige medische controles (bloedverlies, gewicht, hielprik,…) kunnen uitgevoerd worden door de vroedvrouw. Alsook ondersteuning bij de borstvoeding of flesvoeding en alle vragen die nog verder op jullie pad komen. Maar wat is dan kraamzorg? De mutualiteit waarmee jullie zijn aangesloten voorziet kraamzorg. Een kraamverzorgster komt bij jullie thuis langs (de frequentie wordt op voorhand afgesproken), voor enkele uren. Meestal is dit wekelijks. Zij staat in voor de praktische ondersteuning van het gezin tijdens de eerste maanden. Dit kan ondersteuning betekenen in de zorg voor je baby, jezelf (geen medische zorg) en het huishouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: het verversen van lakens, boodschappen doen, koken,… . Kraamzorg wordt grotendeels vergoed door je mutualiteit, de bijdrage die je hiervoor zelf nog betaalt is afhankelijk van jullie inkomen. Een intakegesprek met de desbetreffende kraamzorg kan je best online aanvragen rond 6 maanden.
Is het nodig om tijdens de zwangerschap ademhalingstechnieken en/of perstechnieken aan te leren?
Als vroedvrouw ondersteunen wij steeds het fysiologisch proces van de geboorte. Hoe je zelf het beste omgaat met je weeen is op voorhand moeilijk te bepalen. Wel kan je je informeren over wat de verschilden mogelijkheden zijn, dit moedigen we zelfs sterk aan. Er zijn verschillende opties om om te gaan met je weeen, ademhaling is hier één van. Het kan zijn dat het op voorhand volgen van ademhalingslessen je een houvast kan bieden tijdens je weeen. Wat vooral belangrijk is, is de ondersteuning van je omgeving tijdens je weeen en de ruimte en tools die je op dat moment kunnen aangeboden worden. Perstechnieken baseren zich op een geïnstrueerde bevalling. Wij als vroedvrouw geloven op de oerkracht die in iedere vrouw zit en die we de tijd willen geven om naar boven te komen, dit heeft de natuur immers zo voorzien en werkt het best. Informeer je op voorhand van je mogelijkheden, dit individueel of tijdens een prenatale lessenreeks, zo gaan jullie je zelf meer vertrouwd voelen tijdens je arbeid en bevalling.